TÚŽITE PO DIEŤATKU, NO NEDARÍ SA VÁM? JE VÁŠ SEXUÁLNY APETÍT NA ÚROVNI MRAZU?
Knižná novinka od MUDr. Borisa Bajera, PhD. vám ukáže ako to zmeniť.
??? Cholesterol. Triglyceridy. HDL. LDL. Nasýtené. Transmastné. Omega-3. Stužené. Rafinované. Panenské. Speroxidované. Rastlinné. Kto sa v tom má vyznať? ???
Inak – nomenklatúrne poznáme lipidy a tie sa delia na oleje (tekuté) a tuky (tuhé), preto je nesprávne hovoriť nasýtené a (mono/poly) nenasýtené tuky, ale mastné kyseliny, no slovo “tuky” je už natoľko adaptované do bežného slovníka a mastné kyseliny si ľudia príliš nevedia predstaviť, tak, hoci môj jazyk krváca, pri širšej komunikácii toto slovo v týchto spojitostiach používam, kým použijem pojem mastné kyseliny.
❇️ Teória: “Omega-6 mastné kyseliny sú nezdravé, lebo najhojnejšie zastúpená, kyselina linolová (LA) sa konvertuje na kyselinu arachidónovú (AA), ktorá spúšťa zápalové kaskády v tele”
❇️ Prax: áno, čiastočne je to pravda (biochémia nás to nepochybne učí), no v tele sa AA mení takisto na niektoré molekuly, ktoré pôsobia naopak protizápalovo 🙂
Pravdou je aj to, že sa v tele v skutočnosti veľmi malé množstvo LA konvertuje na AA, aj za podmienky, že je príjmaná jedlom vo veľkom množstve.
… kde teda robia tie omega-6 problém?
➡️ Jedným z dôvodov je nepomer príjmaných omega-6 : omega-3 – iba ich rovnováha dokáže pôsobiť na telo optimálne.
Omega-6 máme v strave hojne, omega-3 zase málo. Preto je dôležité príjem O3 zvyšovať. Nepomer totižto znižuje akýkoľvek blahodárny účinok omega-3 MK – sú kompetítori niektorých tých istých enzýmov.
Momentálne máme v strave svetovo pomer O6:O3 (podľa krajiny) 10-20:1. Mali by sme sa dostať aspoň na 4:1, ak nie nižšie. Omega 3, ako je spomenuté vo videu zastupujú najmä (aj keď zďaleka nie iba) DHA – dokozahexaénová mastná kyselina, EPA – eikozapentaénová MK a ALA – alfa-linolénová MK